Vatten och hårdhet! I det här inlägget ska vi kort gå igenom vad vattenhårdhet är för något, och hur det påverkar din hud, tvättning av kläder, diskandet och annat vatten och tvålrelaterat.
Vattenhårdhet är ett mått på hur mycket mineraler vatten innehåller. Vatten som innehåller mycket mineraler och deras joner kallas för hårt vatten, och motsatsen är mjukt vatten (dvs lågt mineralinnehåll). De mineraler vi talar om i sammanhanget är primärt kalcium, och i mindre utsträckning magnesium. I Sverige mäter vi vattenhårdhet med måttet dH, där 0-6 dH anses vara mjukt, 7-13 är medelhårt, 14-20 anses vara hårt och >20 är mycket hårt. I Stockholm är vattenhårdheten för dricksvatten (dvs kranvattnet, till skillnad från tex. regnvatten, brunnsvatten m.fl.) ca 5-6 dH, och i Gotland kan vattenhårdheten variera starkt beroende på område – från 2 i Burs till 16-18 i Nisse!
Så vad har det här med tvål att göra? Väldigt mycket! Tvål innehåller en vattenlöslig och en fettlöslig del (”huvud” respektive ”svans”). Tvålmolekyler lägger sig runt smuts som är fet med den vattenlösliga delen (”huvudet”) utåt – detta har som effekt att smutsen löser sig i vatten och lossna från hud, plagg mm. I vatten som innehåller en stor mängd kalcium och magnesium (hårt vatten) kommer mineralerna att binda till tvålmolekylerna. Det kommer då kräva en högre mängd tvål, tvättmedel (som ju är tvål) eller tvålflingor för att lösa upp smuts.
Hur ska du som bara har tillgång till hårt vatten göra, och som inte vill slösa med tvål? Citronsyra är något du kan tillsätta vatten, om det inte redan ingår i den tvål du använder. Citronsyra i vattenlösningar har tre negativa laddningar som binder sig till de positiva laddningarna i kalcium- och magnesiumjonerna. Du ”oskadliggör” mineralerna på så sätt, som inte binder till tvålen längre.
Comments are closed