Tvålbutiken - shopen!

TVÅLBUTIKENS BLOGG

Information, idéer, tankar!

Ibland kan det vara bra att skriva lite längre texter än vad sociala medier medger utrymme för, och därför har Tvålbutiken en bloggsida! Klicka på logotypen för att gå tillbaka till butiken.

2022-03-22

Nytt år, nya tvålar!

Det har varit lite tyst på bloggen, mina ursäkter! Denna butik drivs idag som en hobbyverksamhet, vilket påverkar mängden inlägg här.

Vi fick in Shallow Craft som nytt tillskott i Tvålbutiksfamiljen, med en gör-det-själv-kit för tvålmakeri. Det är ett riktigt häftigt och enkelt sätt att testa på tvålskapande utan att lägga ut mycket pengar på ingredienser, tillsatser mm.


Tvålbutiken växer lite för snabbt för vad jag mäktar med, och jag kikar därmed på köpare som kan ta ett helhetsansvar för butiken och få den att växa till nya höjder och att ge Tvålmakarna den uppmärksamhet de förtjänar. Om du eller någon du känner kan vara en bra kandidat, hör av er till info@tvalbutiken.se 😊

Fokus kommer fortsatt vara på att ge er ett bra utbud av handgjorda tvålar som är producerade i Sverige, och jakten på Tvålmakare att lägga till sidan fortsätter!

2021-12-14

Året som gått + jul

Vilket år! Nu har det officiellt gått över ett och ett halvt år sedan Tvålbutiken startade, och 2021 har varit ett fantastiskt år med nya Tvålmakare i shoppen och ett ökat intresse för handgjorda tvålar via plattformen.

Den digitala julkalendern från förra året har ersatts med en fysisk tvålkalender som har gått att beställas från Tvålbutiken. Tvålbutiken kommer att ha öppet som vanligt över jul och nyår, och satsar på att skicka kunders paket så snabbt som möjligt. För den som vill ha en leverans i ilfart passar det digitala presentkortet perfekt.

En bild som visar presentinslagning  Automatiskt genererad beskrivning

2022 kommer att bjuda på nya tvålar, och ett pysselpaket (mer om det snart!).

Jag är tacksam för all återkoppling som Tvålmakare och Tvålbutikskunder inkommer med – fortsätt skicka mejl om stort som smått 😊

2021-10-20

Veganska tvålar

Vad är veganska tvålar egentligen? En tvål är vegansk om den är gjort på fetter eller oljor från växtriket istället för förtvålade djurfetter. För att helt kvala in ska en vegansk tvål INTE vara testad på djur.  

Fetter som kan förekomma i veganska tvålar är kokosolja, olivolja, sheasmör med flera1.  

Det låter enkelt nog! Men hur säkerställer man att en tvål är vegansk då?  

Hur miljövänliga är veganska tvålar då? Det beror på. Tvålar kan vara veganska, där vissa är miljövänliga och andra direkta miljöbovar så som tvålar gjorda på palmolja som orsakar avskogning i Indonesien och Malaysia2.  

Det är svårt att skriva uttömmande och bra om vilka ingredienser som är miljövänliga, rättvisa, bra för huden och som är veganska. Det bästa är att ta enskilda ingredienser, söka upp dem och sedan ta ställning - är detta något du vill ha i en tvål?  

Här är en lista på de tvålar på Tvålbutiken där Tvålmakaren angett att de är veganska:  

 

Undrar du något kring tvålarna är du välkommen att kontakta Tvålmakaren direkt – mer info om Tvålmakarna hittar du under deras respektive kategori i Tvålbutiken :) 

 

  1. https://rusticwise.com/how-to-make-vegan-soap/ 

  2. https://www.oneearthbodycare.com/is-vegan-soap-animal-and-environmentally-friendly/ 

2021-09-20

Prepp inför jul

I början av månaden inleddes prepp inför jul. Jag kan inte vara ensam om att vara taggad till tusen på att baka lussekatter, inreda lite vintrigt hemma och skapa adventskalendrar : D 

Förutom privata projekt blir det självfallet en digital adventskalender i år på Tvålbutiken, och även en fysisk Tvålkalender. I november kommer den fysiska Tvålkalendern att släppas för den som vill handla tvåljulklappar.  

Som vanligt finns också presentkorten tillgängliga, och det går att skicka Secret Santa-kort på det sättet.  

Det är inte helt enkelt att förbereda kalendrar och paket. Mycket tid måste avsättas till planering och utförande. Men det ÄR så himla kul, att få överraska och när man får se det färdiga resultatet. Arbetet med den fysiska tvålkalendern kommer att vara extra meckig – hur paketerar man tvålen på ett bra sätt, utan att använda onödig plats och utan att det blir för dyrt?  

Fortsättning följer! Har du tankar och önskemål inför lanseringen av den digitala Adventskalendern och den fysiska Tvålkalendern får du gärna göra av dig på info@tvalbutiken.se 

2021-07-26

Ingredienser på förståelig svenska?

Du som läser detta kanske har stenkoll på vad alla ingredienser i en innehållsförteckning för tvål betyder, men jag tillhör tyvärr dem som inte gör det. Hur skaffar man sig koll? När du driver en tvålbutik online kan det vara bra att ha koll på det mest grundläggande – än viktigare är det för mig och dig som konsument, särskilt om man råkar ha en allergi, torr hud eller annat som kräver att man använder rätt produkter.

Det mest självklara är att man tar sig ut på nätet och söker. Det finns förvirrande mycket information, men för den som helt enkelt bara vill veta vad t.ex. CI 77019 är för något räcker det faktiskt med en enkel sida som uttrycker beteckningen på ”ren svenska”.

Vi backar ett steg. Tvål är som bekant en kosmetika, och för kosmetiska produkter finns det ett särskilt sätt att redovisa ingredienslistor på – detta sätt kallas INCI, ” International Nomenclature of Cosmetic Ingredients”. CI 77019 är just en INCI-kod och är beteckningen för en mineral som i dagligt tal kallas för Mica. Den kan användas för att ge färg och glimmer i en tvål. För att ”översätta” CI 77019 använde jag INCI Decoder, men det finns säkert många fler och enklare verktyg – mejla gärna in dina favoritlänkar till Tvålbutiken, info@tvalbutiken.se :D

2021-06-23

Varför Tvålmakeri?

Efter ett år med Tvålbutiken minns jag tillbaka till den kurs i Tvålmakeri jag tog precis i början av denna tvålresa. Det var en häftig känsla, att jobba med komplicerade kemiska processer och skapa en tvål från grunden, välja ut ingredienser och sedan vänta de 40 dagar det tog för tvålen att bli redo att användas.