Tvålbutiken - shopen!

TVÅLBUTIKENS BLOGG

Information, idéer, tankar!

Ibland kan det vara bra att skriva lite längre texter än vad sociala medier medger utrymme för, och därför har Tvålbutiken en bloggsida! Klicka på logotypen för att gå tillbaka till butiken.

2020-05-24

Tre månader senare! 

Tvålbutiken som webbshop lanserades 1:a april 2020, och företaget som sådant  började formas och registreras i början av februari. Jag har varit igång med denna webbutik i ca tre månader nu, vilket känns häftigt. Nio Tvålmakare har gått med, och två till är på gång. Min förhoppning är och har alltid varit att denna shop ska agera samlande för de personer som håller på med handgjorda tvålar, att försöka matcha småskaliga lokala producenter med de som vill köpa dessa. Jag har märkt att det är inte så många därute som vet att vi har en inhemsk produktion av hårda tvålar i Sverige, och jag hoppas att Tvålbutiken kan vara en kraft som förändrar detta! 

Jag (Amira) som driver Tvålbutiken har medvetet valt att hålla en låg profil, för att hellre framhäva Tvålmakarna - de som kämpar med att skapa de vackra tvålar ni hittar i shopen. Jag hoppas kunna genomföra lite längre intervier med varje Tvålmakare, och att jobba på innehållet under respketive Tvålmakarsida som ni hittar i huvudmenyn.

2020-06-26

Vad menas med återfuktande tvål?

Jag såg ett inlägg på Twitter där en person var irriterad över att tvål påstås vara återfuktande. Hur kan en tvål återfukta tänkte väl den personen, om man känner sig så torr om händerna efteråt?

För att svara på frågan om tvål kan ”återfukta” måste vi först gå igenom vad tvål består av och hur tvål tillverkas.

För att tillverka tvål behöver du någon form av fett, t.ex. kokosfett eller olivolja. En Tvålmakare kan också välja att blanda olika oljor – de utgår alltid ifrån ett tvålrecept som säkerhetstestas och sedan godkänns av Läkemedelsverket (eller det lands variant på myndigheten där tvålen är registrerad). Ett tvålrecept innehåller också Natriumhydroxid, som förbrukas i tvåltillverkningen. En tvåltillverkare kan kalibrera mängden Natriumhydroxid och fett som används, för att det ska vara en mängd fett kvar i tvålen sen när den stelnar – den fett som är kvar är det som kan återfukta.

Så då vet ni vad som menas! Kolla ingredienslistan och fråga din Tvålmakare om du är nyfiken på hur mycket och vilken sorts fett de använder om du är nyfiken.