Tvålbutiken - shopen!

TVÅLBUTIKENS BLOGG

Information, idéer, tankar!

Ibland kan det vara bra att skriva lite längre texter än vad sociala medier medger utrymme för, och därför har Tvålbutiken en bloggsida! Klicka på logotypen för att gå tillbaka till butiken.

2021-02-24

Vad är du för tvåltyp?

Du som gillar hårdtvålar, har du funderat på vad du är för tvåltyp? Gillar du vackra, snirkliga design på dina tvålar, eller enklare kreationer? Gillar du tvålar som doftar mycket, eller helt doftlöst?

På bild: KaliFlowers Coal & Clay-tvål.

När man tittar på tvålarna på Tvålbutiken finns den en fin blandning av sorter, från enkla och doftlösa till de mer extravaganta av tvålar. Varje Tvålmakare har sin historia, sitt sätt att vara på och sitt sätt att skapa tvålar. Det är detta som skapar det fantastiska runt varje enskild Tvålmakare, då deras personlighet och individuella drag märks av i tvålarna de skapar.På bild: Hemtvåls Tea-tree-tvål.

Jag som driver Tvålbutiken försöker alltid fundera fram en bra mix, och skulle uppskatta din feedback på detta. Och saknar du en tvålsort ska du självklart säga till : )

2021-01-20

Tvålmakeri – definition och juridik

I förra årets julkalender hade Tvålbutiken med en kort text om Tvålmakeri och juridik, och jag lovade att återkomma med en längre text! Och bättre än så – en kort guide som går igenom den juridiska definition av vad tvålar är för något, och kort om lagarna som styr detta. Ladda gärna ner guiden:  


Texten från lucka 17 från Adventskalendern 2020 har du i sin helhet nedan:

Juridiken

Hämta kaffe från köket och håll i hatten, för nu blir det lite juridiksnack i detta avsnitt. Vi tar det från grunden!

Tvåltillverkning är lite hårdare reglerat än vanliga produkter, då det kan påverka människans hälsa och naturen negativt om det görs på fel sätt, med ogynnsamma ingredienser och så vidare.

Lagarna vi tillämpar i Sverige kring tvåltillverkning styrs av en förordning från Europaparlamentet och EU-rådet (förordning EU 1223/2009). Förordningen styr vad som är anses som en kosmetisk produkt eller ej. Tvål och hårtvål som schampo och balsam omfattas av förordningen. Förordningen anger att varje medlemsland ska se till att det finns en myndighet som kontrollerar kosmetikaproduktionen i landet, och i Sverige är det Läkemedelsverket som gör det.

När du känner dig redo att sälja tvål måste du registrera varje tvålsort för sig hos Läkemedelsverket - det finns en årlig kostnad förknippat med detta, samt en kostnad per tvål. Mer specifikt registrerar du tvålarna hos EU-kommissionens kosmetikaregister vid namn CPNP, och erlägger en avgift till Läkemdelsverket för detta. Avgiften är 4 000 kr/år för verksamheten samt 600 kr per tvålsort och år.

Tvålarna måste märkas med innehållsförteckning som anger exakt vad de innehåller. I samband med att du registrerar tvålen behöver du också genomföra ett säkerhetstest som utförs av en kvalificerad riskbedömare (någon som t.ex. har en examen som toxikolog), som sedan ger dig en säkerhetsrapport som du ska behålla utifall att Läkemedelsverket ber om den / utför en tillsyn - denna säkerhetsrapport omnämns i bilaga 1 till EU-förordningen EU 1223/2009.

Miljöbalken (1998:808) anger riktlinjer kring vad som kan leda till sanktionsavgifter (om du produerar tvål på ett miljöfarligt sätt tex). Det finns fler lagar och förordningar som rör miljö och kosmetikatillverkning, som vi kommer att gå igenom i korthet i ett längre blogginlägg. I detta inlägg har vi gått igenom den viktigaste, den lag som anger att du måste registrera dina tvålar och att ett säkerhetstest utförs INNAN du börjar sälja dina tvålar.

Starta företag

Du kanske redan har ett eget aktiebolag eller enskild firma, eller att du startade det i samband med att du registrerade tvålarna. Har du inte kommit igång är det ingen panik! En väldigt bra startpunkt är verksamt.se - de har många bra guider om hur man kommer igång med att starta eget, hur man registrerar sig och hur man betalar skatt.

Marknadsföring & återförsäljare

Nu böjar det roliga! Att interagera med tvålfantaster därute och sälja dina tvålar! Sociala medier som Instagram är bra plattformar som du kan nå ganska långt med, samt en egen hemsida och/eller onlinebutik.

Att samarbeta med återförsäljare som Tvålbutiken hjälper dig att nå fler - det ger dig en eller flera extra plattformar att nå ut med.

Lycka till! Låt ditt tvåläventyr börja : D

2020-11-24

Hårda tvålars historia

När började vi människor tillverka tvål, och tvätta oss med den? Och när kom vi på att den kan vara bra att ha för att bekämpa sjukdomar?

Det första receptet någonsin av tvål återfanns i dåvarande Babylonien, ca 2 800 år f.K.r. Eller ja, recept och recept, vid en utgrävning har man funnit cylinderformade lerkrukor som beskriver en process som påminner om tvåltillverkning. Såpa började användas för tvagning redan för 5 000 år sedan i Mesopotamien.

Den fyrkantiga, hårda tvålen som du kan köpa här i butiken började framställas och användas först kring 1800-talet, och fick en stor spridning tack vare den industriella framställningen. I Sverige kom tvåltillverkningen igång kring den tiden, där en av de fösta Tvålmakarna etablerades i Göteborg 1812 och fick namnet ”Göra Lejon”. Bland de första svenska tvålmakarna återfinns också Henrik Gahns AB, som sedan bytte namn till den för vår samtid mer kända ”Barnängens Tekniska Fabrik”.

Att använda tvål som en del av sjukdomsbekämpningen och sjukvården kom igång på 1840-talet, ett händelseförlopp som vi kan tacka flera forskare för. Redan på slutet av 1700-talet upptäckte den skotske obstrikern (en läkare som specifikt arbetar med gravida och förlossninar) Alexander Gordon att barnsängsfeber spreds från läkare och sjuksköterskor till de förlösande kvinnorna. Barnsängsfeber är en livmoderinfektion med blodförgitning. 1843 höll den amerikanske läkaren Oliver Wendell Holmes ett föredrag om barnsängsfeber sprids. Han talade om att sjukvårdspersonal bör tvätta sig grundligt och vänta tjugofyra timmar mellan det att de tagit på eller obducerat någon som dött av barnsängsfeber, och att de tar på någon som skulle förlösas. Fyra år senare kunde den ungerske läkaren Ignaz Philipp Semmelweis genom empiriska studier visa på att tvagning kunde förebygga barnsängsfeber, och förlösande kvinnor lidande och död. På den tiden kände man inte till bakterier och teorin om att tvål kunde oskadliggöra dessa, och det dröjde därför lång tid innan Semmelweis forskning blev accepterad och en etablerad del av vetenskapen.

Tack och lov vet vi idag att tvål är en fantastik och billig sjukdomsbekämpare, och att god handhygien räddar liv!

2020-09-21

Vatten och hårdhet

Vatten och hårdhet! I det här inlägget ska vi kort gå igenom vad vattenhårdhet är för något, och hur det påverkar din hud, tvättning av kläder, diskandet och annat vatten och tvålrelaterat.

Vattenhårdhet är ett mått på hur mycket mineraler vatten innehåller. Vatten som innehåller mycket mineraler och deras joner kallas för hårt vatten, och motsatsen är mjukt vatten (dvs lågt mineralinnehåll). De mineraler vi talar om i sammanhanget är primärt kalcium, och i mindre utsträckning magnesium.  I Sverige mäter vi vattenhårdhet med måttet dH, där 0-6 dH anses vara mjukt, 7-13 är medelhårt, 14-20 anses vara hårt och >20 är mycket hårt. I Stockholm är vattenhårdheten för dricksvatten (dvs kranvattnet, till skillnad från tex. regnvatten, brunnsvatten m.fl.) ca 5-6 dH, och i Gotland kan vattenhårdheten variera starkt beroende på område – från 2 i Burs till 16-18 i Nisse!

Så vad har det här med tvål att göra? Väldigt mycket! Tvål innehåller en vattenlöslig och en fettlöslig del (”huvud” respektive ”svans”). Tvålmolekyler lägger sig runt smuts som är fet med den vattenlösliga delen (”huvudet”) utåt – detta har som effekt att smutsen löser sig i vatten och lossna från hud, plagg mm. I vatten som innehåller en stor mängd kalcium och magnesium (hårt vatten) kommer mineralerna att binda till tvålmolekylerna. Det kommer då kräva en högre mängd tvål, tvättmedel (som ju är tvål) eller tvålflingor för att lösa upp smuts.

Hur ska du som bara har tillgång till hårt vatten göra, och som inte vill slösa med tvål? Citronsyra är något du kan tillsätta vatten, om det inte redan ingår i den tvål du använder. Citronsyra i vattenlösningar har tre negativa laddningar som binder sig till de positiva laddningarna i kalcium- och magnesiumjonerna. Du ”oskadliggör” mineralerna på så sätt, som inte binder till tvålen längre.

2020-08-05

Surskölj, vad är det för något?

Surskölj är ett samlingsnamn för en vätska, produkt eller liknande som är basiskt (därav ”sur” i namnet) och som används för hårtvätt. Vad ska det vara bra för, att ha något surt i håret?

Vi går igenom kemin bakom och anledning till att surskölj används - kort och förhoppningsvis lärorikt:

  1. Schampo är ett medel som ska rengöra hårbotten, och agerar också på hårets skaft. Hårbotten är surt med ett pH på 5.5 och hårskaft har ett pH på 3.67 (se studien ” The Shampoo pH can Affect the Hair: Myth or Reality?”, Diaz et al, 2014). pH är ett mått på surhet.
  2. Ett basiskt pH kan öka antal negativa elektroner (tänk ”elektricitet) på hårskaftet och öka ”frissigheten” på håret.
  3. En del (inte alla!) industriproducerade schampo är sura just av de anledningar som anges i punkt 1. Eller de ska vara det – studien ovan anger att de flesta av de schampon testades hade ett pH-värde som var högre än den både hårskaft och hårbotten har. Balsam används efter schamponering för att få ner pH-värdet i hårbotten. 
  4. Tvålar såsom schampotvål och schampokakor (kärt barn har många namn) är basiska, och vi sa ju i punkt 2 att vi inte vill ha en basisk hårbotten! För att åtgärda detta kan du skölja håret med en blandning av vatten och ett surt ämne.
  5. Extrapunkt om vattenhårdhet / olika pH i det vatten du duschar i: vatnnet du tvättar håret med har ett pH-värde som självfallet kan påverka. Stockholms vatten har t.ex. ett pH-värde på 8.5 enligt kommunen, rätt basiskt med andra ord.

Det summerar sursköljskolan! Det finna många sursköljsrecept att finna på nätet och via våra Tvålmakare. Ett enkelt recpt du kan fixa ihop hemma är att  blanda 1dl äppelcidervinäger och 5 dl vatten. 

2020-07-27

Finns det en skillnad mellan schampotvål och "vanlig" schampo?

En tråd på Twitter berörde tvål (det händer faktiskt ibland at det blir så!), och närmare bestämt schampotvål. En person frågade sina följare: vad är egentligen skillnaden mellan schampotvål och "vanlig" schampo? Finns det ens någon skillnad? 
Det finns faktiskt en del skillnader, viktiga sådana. Hur avgörande dessa skillnader är för dig personligen vid val av schampo får du själv avgöra, och listan nedan är till för att hjälpa dig i ditt beslut - eller om inget annat, göra dig lite visare än innan du läste detta inlägg: 
1.  Med "vanlig" schampo menas flytande schampo, den vi är vana vid att köpa hos frisören eller matvarubutiken. En "vanlig", flytande schampo innhåller sulfater; det finns olika typer av sulfater självfallet, men de som brukar vara kännetecknande för sulfater i schampo är att de tokar ut hårbotten. i en schampotvål har Tvålmakaren inte i sulfater. Det borde för sakens skull nämnas att det finns flytande schampo utan sulfater - se alltid till att läsa innehållsförteckningen. 
2. Konserveringsmedel - flytande tvålar behöver detta, medan fasta tvålar inte gör det. 
3. Miljöaspekten. Förutom innehållet som vi tagit upp lite kort är det skillnad på paketering. Flytande schampo säljs oftast i plastflaskor, medan fasta tvålar erbjuds i papp eller annan återvinningsbar lösning som exempelvis stålburkar. 

Kika på Tvålbutikens schampotvålar:  https://tvalbutiken.se/tval/schampo


Säg till om du saknar en särskild Tvålmakare eller schamposort! 

2020-06-26

Vad menas med återfuktande tvål?

Jag såg ett inlägg på Twitter där en person var irriterad över att tvål påstås vara återfuktande. Hur kan en tvål återfukta tänkte väl den personen, om man känner sig så torr om händerna efteråt?

För att svara på frågan om tvål kan ”återfukta” måste vi först gå igenom vad tvål består av och hur tvål tillverkas.

För att tillverka tvål behöver du någon form av fett, t.ex. kokosfett eller olivolja. En Tvålmakare kan också välja att blanda olika oljor – de utgår alltid ifrån ett tvålrecept som säkerhetstestas och sedan godkänns av Läkemedelsverket (eller det lands variant på myndigheten där tvålen är registrerad). Ett tvålrecept innehåller också Natriumhydroxid, som förbrukas i tvåltillverkningen. En tvåltillverkare kan kalibrera mängden Natriumhydroxid och fett som används, för att det ska vara en mängd fett kvar i tvålen sen när den stelnar – den fett som är kvar är det som kan återfukta.

Så då vet ni vad som menas! Kolla ingredienslistan och fråga din Tvålmakare om du är nyfiken på hur mycket och vilken sorts fett de använder om du är nyfiken. 

2020-05-24

Tre månader senare! 

Tvålbutiken som webbshop lanserades 1:a april 2020, och företaget som sådant  började formas och registreras i början av februari. Jag har varit igång med denna webbutik i ca tre månader nu, vilket känns häftigt. Nio Tvålmakare har gått med, och två till är på gång. Min förhoppning är och har alltid varit att denna shop ska agera samlande för de personer som håller på med handgjorda tvålar, att försöka matcha småskaliga lokala producenter med de som vill köpa dessa. Jag har märkt att det är inte så många därute som vet att vi har en inhemsk produktion av hårda tvålar i Sverige, och jag hoppas att Tvålbutiken kan vara en kraft som förändrar detta! 

Jag (Amira) som driver Tvålbutiken har medvetet valt att hålla en låg profil, för att hellre framhäva Tvålmakarna - de som kämpar med att skapa de vackra tvålar ni hittar i shopen. Jag hoppas kunna genomföra lite längre intervier med varje Tvålmakare, och att jobba på innehållet under respketive Tvålmakarsida som ni hittar i huvudmenyn.