Tvålbutiken - shopen!

TVÅLBUTIKENS BLOGG

Information, idéer, tankar!

Ibland kan det vara bra att skriva lite längre texter än vad sociala medier medger utrymme för, och därför har Tvålbutiken en bloggsida! Klicka på logotypen för att gå tillbaka till butiken.

2021-07-26

Ingredienser på förståelig svenska?

Du som läser detta kanske har stenkoll på vad alla ingredienser i en innehållsförteckning för tvål betyder, men jag tillhör tyvärr dem som inte gör det. Hur skaffar man sig koll? När du driver en tvålbutik online kan det vara bra att ha koll på det mest grundläggande – än viktigare är det för mig och dig som konsument, särskilt om man råkar ha en allergi, torr hud eller annat som kräver att man använder rätt produkter.

Det mest självklara är att man tar sig ut på nätet och söker. Det finns förvirrande mycket information, men för den som helt enkelt bara vill veta vad t.ex. CI 77019 är för något räcker det faktiskt med en enkel sida som uttrycker beteckningen på ”ren svenska”.

Vi backar ett steg. Tvål är som bekant en kosmetika, och för kosmetiska produkter finns det ett särskilt sätt att redovisa ingredienslistor på – detta sätt kallas INCI, ” International Nomenclature of Cosmetic Ingredients”. CI 77019 är just en INCI-kod och är beteckningen för en mineral som i dagligt tal kallas för Mica. Den kan användas för att ge färg och glimmer i en tvål. För att ”översätta” CI 77019 använde jag INCI Decoder, men det finns säkert många fler och enklare verktyg – mejla gärna in dina favoritlänkar till Tvålbutiken, [email protected] :D

2021-06-23

Varför Tvålmakeri?

Efter ett år med Tvålbutiken minns jag tillbaka till den kurs i Tvålmakeri jag tog precis i början av denna tvålresa. Det var en häftig känsla, att jobba med komplicerade kemiska processer och skapa en tvål från grunden, välja ut ingredienser och sedan vänta de 40 dagar det tog för tvålen att bli redo att användas.