Tvålmakeri – definition och juridik

Okategoriserade

I förra årets julkalender hade Tvålbutiken med en kort text om Tvålmakeri och juridik, och jag lovade att återkomma med en längre text! Och bättre än så – en kort guide som går igenom den juridiska definition av vad tvålar är för något, och kort om lagarna som styr detta. Ladda gärna ner guiden:

Texten från lucka 17 från Adventskalendern 2020 har du i sin helhet nedan:

Juridiken

Hämta kaffe från köket och håll i hatten, för nu blir det lite juridiksnack i detta avsnitt. Vi tar det från grunden!

Tvåltillverkning är lite hårdare reglerat än vanliga produkter, då det kan påverka människans hälsa och naturen negativt om det görs på fel sätt, med ogynnsamma ingredienser och så vidare.

Lagarna vi tillämpar i Sverige kring tvåltillverkning styrs av en förordning från Europaparlamentet och EU-rådet (förordning EU 1223/2009). Förordningen styr vad som är anses som en kosmetisk produkt eller ej. Tvål och hårtvål som schampo och balsam omfattas av förordningen. Förordningen anger att varje medlemsland ska se till att det finns en myndighet som kontrollerar kosmetikaproduktionen i landet, och i Sverige är det Läkemedelsverket som gör det.

När du känner dig redo att sälja tvål måste du registrera varje tvålsort för sig hos Läkemedelsverket – det finns en årlig kostnad förknippat med detta, samt en kostnad per tvål. Mer specifikt registrerar du tvålarna hos EU-kommissionens kosmetikaregister vid namn CPNP, och erlägger en avgift till Läkemdelsverket för detta. Avgiften är 4 000 kr/år för verksamheten samt 600 kr per tvålsort och år.

Tvålarna måste märkas med innehållsförteckning som anger exakt vad de innehåller. I samband med att du registrerar tvålen behöver du också genomföra ett säkerhetstest som utförs av en kvalificerad riskbedömare (någon som t.ex. har en examen som toxikolog), som sedan ger dig en säkerhetsrapport som du ska behålla utifall att Läkemedelsverket ber om den / utför en tillsyn – denna säkerhetsrapport omnämns i bilaga 1 till EU-förordningen EU 1223/2009. En lista över konsulter som kan anlitas för säkerhetstester finner du via denna länk.

Miljöbalken (1998:808) anger riktlinjer kring vad som kan leda till sanktionsavgifter (om du produerar tvål på ett miljöfarligt sätt tex). Det finns fler lagar och förordningar som rör miljö och kosmetikatillverkning, som vi kommer att gå igenom i korthet i ett längre blogginlägg. I detta inlägg har vi gått igenom den viktigaste, den lag som anger att du måste registrera dina tvålar och att ett säkerhetstest utförs INNAN du börjar sälja dina tvålar.

Starta företag

Du kanske redan har ett eget aktiebolag eller enskild firma, eller att du startade det i samband med att du registrerade tvålarna. Har du inte kommit igång är det ingen panik! En väldigt bra startpunkt är verksamt.se – de har många bra guider om hur man kommer igång med att starta eget, hur man registrerar sig och hur man betalar skatt.

Marknadsföring & återförsäljare

Nu böjar det roliga! Att interagera med tvålfantaster därute och sälja dina tvålar! Sociala medier som Instagram är bra plattformar som du kan nå ganska långt med, samt en egen hemsida och/eller onlinebutik.

Att samarbeta med återförsäljare som Tvålbutiken hjälper dig att nå fler – det ger dig en eller flera extra plattformar att nå ut med.

Lycka till! Låt ditt tvåläventyr börja : D

Tags:

No responses yet

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *