Tvålens historia

Okategoriserade

När började vi människor tillverka tvål, och tvätta oss med den? Och när kom vi på att den kan vara bra att ha för att bekämpa sjukdomar?

Det första receptet någonsin av tvål återfanns i dåvarande Babylonien, ca 2 800 år f.K.r. Eller ja, recept och recept, vid en utgrävning har man funnit cylinderformade lerkrukor som beskriver en process som påminner om tvåltillverkning. Såpa började användas för tvagning redan för 5 000 år sedan i Mesopotamien.

Den fyrkantiga, hårda tvålen som du kan köpa här i butiken började framställas och användas först kring 1800-talet, och fick en stor spridning tack vare den industriella framställningen. I Sverige kom tvåltillverkningen igång kring den tiden, där en av de fösta Tvålmakarna etablerades i Göteborg 1812 och fick namnet ”Göra Lejon”. Bland de första svenska tvålmakarna återfinns också Henrik Gahns AB, som sedan bytte namn till den för vår samtid mer kända ”Barnängens Tekniska Fabrik”.

Att använda tvål som en del av sjukdomsbekämpningen och sjukvården kom igång på 1840-talet, ett händelseförlopp som vi kan tacka flera forskare för. Redan på slutet av 1700-talet upptäckte den skotske obstrikern (en läkare som specifikt arbetar med gravida och förlossningar) Alexander Gordon att barnsängsfeber spreds från läkare och sjuksköterskor till de förlösande kvinnorna. Barnsängsfeber är en livmoderinfektion med blodförgiftning. 1843 höll den amerikanske läkaren Oliver Wendell Holmes ett föredrag om barnsängsfeber sprids. Han talade om att sjukvårdspersonal bör tvätta sig grundligt och vänta tjugofyra timmar mellan det att de tagit på eller obducerat någon som dött av barnsängsfeber, och att de tar på någon som skulle förlösas. Fyra år senare kunde den ungerske läkaren Ignaz Philipp Semmelweis genom empiriska studier visa på att tvagning kunde förebygga barnsängsfeber, och förlösande kvinnor lidande och död. På den tiden kände man inte till bakterier och teorin om att tvål kunde oskadliggöra dessa, och det dröjde därför lång tid innan Semmelweis forskning blev accepterad och en etablerad del av vetenskapen.

Tack och lov vet vi idag att tvål är en fantastik och billig sjukdomsbekämpare, och att god handhygien räddar liv!

Tags:

No responses yet

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *